Jump to content

Álomotthon - Napfényben úszva

2014. 11. 02. 21:42

A mexikói Zapopan városban található szürke betonház a maga a nemes egyszerűség és elegancia mintapéldája. Az erőlködés felesleges csavarok nélküli minimalista építészet alapja az, hogy a ház központi eleme a beömlő napfény legyen.

Márpedig erre az épületre semmilyen más, sok esetben felesleges koncepciót nem kellett ráhúzni, csak a tájolás funkcióját. Ehhez pedig nem kellett más, mint az összes létező helyiséget egy irányba, a napfény felé tájolni.

A kétszintes, teljesen egyszerű vonalvezetésű házban alul a családi terek és közösségi helyiségek találhatók, fenn pedig a két hatalmas hálószoba. Minden helyiség nyugatra néz, így egész évben déltől egészen napnyugtáig ömlik be a napfény a hatalmas, elhúzható, teljes falnyi üvegablakon át.



Mivel a napfény a legfőbb és központi eleme az épületnek, szinte mindent ennek rendeltek alá. anyaghasználatában a szürke szín játszott szerepet, így a beton falak, a márvány padló és a szürke vakolat teljesen semlegessé teszi a belteret, melyhez világos színű, minimalista és letisztult bútorokat választottak - és hagyták, hogy a belső helyiségekben is a nap sugarai játszanak a falakon.



(Fotók: homeadore.com)