Jump to content

Álomotthon - Sunshine Canyon House

2014. 10. 31. 20:37

A Renée Del Gaudio Architecture az amerikai Colorado állam egyik sziklás kanyonjába álmodta meg ezt a hétvégi házat, Boulder környékén. A tájolási és tereplejtéssel kapcsolatos problémákat egyszerű építészeti eszközökkel hidalták át.

A kedves kis ház két összesimuló, egymásra helyezkedő, de merőleges tömbjét nemes egyszerűséggel cölöpökre építették, kiküszöbölve ezzel a lejtős és sziklás terepből származó problémákat, hiszen a hatalmas kövekkel borított terepen nem lett volna egyszerű földmozgatást végezni.

Ezzel ráadásul a talajszintről ki is emelkedik a ház, melynek felső szintjéből, és az alsó tömb tetején található nagy napozóteraszból csodás panoráma nyílik a kanyonra.

A ház csak messziről tűnik faháznak, és bár egy jelentős része, a tartógerendák és a belső burkolatai valóban fából vannak, közelebbről nézve észrevesszük, hogy a külső burkolat nagy részét szorosan egymás mellé épített vasoszlopok és rácsok adják.

A felső, lakószint üvegfalaival teljesen kinyílik a kanyon felé, míg a földszint alatt még egy különálló garázsépületet is felhúztak.

(Fotó: homeadore.com)