Jump to content

Álomotthon - Wright befejezetlen háza Petra szigetén

2014. 10. 02. 21:28

A legendás építész Frank Lloyd Webbernek volt egy apró szigetecskéje New York Citytől északra. A Petra nevű sziget különlegessége az, hogy felülről nézve szív alakú. Az építész halála előtt kezdett el ide tervezni egy házat, melyet végül nem tudott befejezni. Még jó, hogy végül csak felépült az otthon!

Joe Massaroi és Thomas Heinz vették kezükbe a neves építész rajzai után kissé hálátlan feladatot, és fejezték be az épület terveit. A 11 hektáros szigeten fekvő 5000 négyzetméteres ház, és az 1200 négyzetméteres vendégház 2008-ra lett kész, jelenleg eladó. Különleges jellemvonásai, elhelyezkedése és persze Wright keze munkája miatt közel 20 millió dollárért.

A 200 éves bükkfák, valamint a víz köré épült otthon egyik szárnya és hatalmas terasza belóg a víz fölé; ennek az épületrésznek a tetején helikopter leszálló is található, hiszen a szigetet másképpen elég problémás megközelíteni. A szív alakú Petra sziget amúgy 15 perces helikopter útra található New York központjától.

A ház külső burkolata nagyrészt fa, terméskő és fém, melyek tökéletes harmóniában vannak a környező természettel.

A kő már csak azért is alapanyaga a háznak, mert az egy hatalmas és elmozdíthatatlan sziklára, vagyis szikla köré épült, melyet jobb híján beleterveztek az épületbe.



A belső tér ízig-vérig emlékeztet Wright különleges stílusjegyeire, hiszen a terrakotta járólapok, a sok-sok kő és a betonkeretű üveg tetőablakok mind-mind az organikus építészet legszebb példáit hordozzák magukban, melyekkel mesterien játszott a neves építész.



(Fotók: home-designing.com)