Jump to content

Lámpahullám

2014. 08. 14. 10:37

Végteleneül egyszerű ötleten alapuló, mégis varázslatos installációt láthatnak a dél-franciaországi La Grade Motte városkába látogatók idén nyáron. Az Élő Építészet Fesztivál keretében egy összekötött rizslámpákból álló projektet tervezett a kikötőbe két francia építész, melyet leegyszerűsítve akár lakásdekorációs ötletként is továbbvihetünk.

Az évente megrendezésre kerülő építészeti fesztiválon mindig helyet adnak 7 rövidtávú installációs projektnek, melyek közül az Onde Sensuelle, azaz Érzéki Hullám nevet viselő aratta a legnagyobb sikert.

Marion Mousety és Alexandre Arcens építészek a fesztivál idei fő témáját, az érzékiséget szerették volna megjeleníteni alkotásukban. 160 darab különböző méretű papírgömb lámpát (azaz rizslámpát) vontak be csipkével, kötöttek össze vezetekeiknél fogva és feszítettek ki a kikötő két mólója közé.

A nappal is látványos installáció este egyenesen mágikus hatású: a világító gömbök ugyanis elkezdenek hullámozni a tengeri szél hatására. Az építészek ezzel nem csak a tengeri hullámokat, hanem a női testet is szimbolizálni szerették volna.

A csodaszép installáció azonban ötletet is adhat kis kézügyességgel rendelkező, kreatív és amatőr lakberendezőknek: olcsón beszerezhetünk néhány rizslámpát bármelyik lakberendezési áruházban, és egy villanyszereléshez értő pasi segítségével kisebb méretben és egyszerűbben újra kreálhatjuk ezt az érzéki hullámot.

Egy biztos: akár már 5-6 kisebb világító papírgömb is fantasztikusan mutathat a kertben vagy a teraszon, de akár nagyobb terekkel rendelkező lakásban is!



(Forrás: decoradvisor.net, fotók: metalocus.es, architecturelab.net)