Jump to content

Hurrá felújítunk! De mivel?

2021. 11. 10. 10:00

Manapság a válasz lehetne, hogy amit éppen kapunk, de ha eltekintünk az egyes építőanyagok területén átmenetileg kialakult hiánytól, akkor azért érdemes pl. egy tetőfelújítás esetén néhány sarkalatos pontot átgondolni. (X)

A felújítások jelentős része csak a folyamat végén jelent örömöt, szép homlokzat, vagy új fürdőszoba, jól használható konya, vagy éppen a többé be nem ázó, biztos tető a fejünk felett. Lássuk be: a folyamat nem feltétlenül kellemes, okoz kényelmetlenségeket, mégis a végeredmény öröme vagy az általa kínált előnyök érdekében sokan belevágnak. Ilyen a tetőfelújítás is.

Családi ház, vagy éppen egy specilisan egyszerű forma, egy kádárkocka felújításán a funkcióhoz maximálisan alkalmazkodva egyre gyakrabban jelennek meg az épületeken a Prefa alumínium tetőfedő anyagai. Tekintsük át a környezetbarát alumínium tetők néhány előnyét.

 

Gyors építés, könnyű tető

Egy Prefa alumínium tető 2,3 - 2,75 kg/m² önsúlya mindössze töredéke a hagyományos cserépfedések önsúlyának, így kézzel is könnyedén a tetőre hordható, sőt könnyen alakítható. Ezzel azonban nem csak a kivitelezőket kíméljük, tesszük a munkáját gyorsabbá, de a tető faszerkezete kapcsán akár időt, de még pénzt is megtakaríthatunk.

Építtetők számára az alacsony önsúlyból eredő előnyök elsősorban felújításkor érződnek - a régi faszerkezet megerősítése a legtöbbször elkerülhető. Ezzel is megtakaríthatunk időt és pénzt is.

A hosszú távú hasznokat az alumínium szinte karbantartásmentessége és tartóssága kínálja.

A fémmel kapcsolatos tévhit szerint nyáron egy ilyen házban melegebb van, de ez nem a külső héjazat anyagán, hanem inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken és az átszellőztetésen múlik. Szakszerű kivitelezéssel sem ez, sem pedig a tetőn kopogó eső vagy jég nem okoz több kellemetlenséget, mintha bármilyen más tetőfedő anyagot választanánk.

 

Ellenáll szélnek, víznek, fagynak

Amellett, hogy a kiselemes alumínium fedéssel (zsindely és rombusz) széles spektrumban reprodukálható a hagyományos megjelenés, a legmodernebb épületek stílusához is kiválóan illeszkedik. Ez a könnyű és innovatív anyag alap rögzítéssel 235 km/óra szélteherre méretezett, alapanyagának és bevonatának köszönhetően ellenáll minden környezeti behatásnak, így pl. az extrém, akár 50°C-nyi hőingadozásnak is.

Szakszerű építéssel kis hajlászögben is

A talán leggyakrabban családi házakon látható ún. rombuszfedéseket a szakirodalom hagyományosan a 25 fokos hajlásszögtől ajánlja, míg a Prefa anyaga, megfelelő ún. rétegrend mellett, teljes vízállóságot biztosítanak már 12 fokos hajlásszögtől. A kiselemes fedéseken túl érdemes megemlíteni a korcolt fedésre alkalmas anyagokat is. A Prefalz lemezekkel történő építés vagy felújítás, a kiselemes fedéseknél felsorolt előnyökön túl lehetővé teszi az alacsony, akár 5 fokos hajlásszögű tetők fedését is.

Alumínium tetőfedés alatti elválasztóréteg szükségessége a hajlásszög függvénye. Ez többnyire bitumen alapú, és semmiképpen nem szellőzőszőnyeg. Fontos szabály a fémek összeépíthetősége: felújítás során többször előfordul, hogy egy-egy párkány, vagy díszműbádogos elem eltérő alapanyagból készül. Itt elmondhatjuk, hogy az alumínium csak a rézzel nem építhető össze, illetve a réz elemekből az esővel kimosódó réz-sóktól kell megvédeni azt.

 

A tartósság jele: P.10

Az alumíniummal kapcsolatban már kevesen hiszik azt, hogy a tetőn vagy homlokzaton majd rozsdásodik – már alapesetként sem merülhet ez fel. A még jobb tartósságot biztosító, kifejezetten a Prefa által kifejlesztett, ún. P.10 bevonat a Coil-Coating eljárással készül. Itt mintegy 20 megmunkálási szinten keresztül két rétegben égetik bele a festéket az elemek felületébe. Ez a védő festékréteg száradás után tartósan ellenáll a hőmérséklet ingadozásainak és az időjárás viszontagságainak szélsőséges körülmények között is. A folyamatos -30°C és +80°C közötti hőmérsékletnek ellenálló fedőanyag megfelel a kültéri felhasználás minden követelményének. A tartósság miatt tehát nem kell aggódnunk, a Coil-Coating eljárással előállított bevonatra a cég 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát biztosít.

Napelem és ereszcsatorna

És ha a megújuló energiahasznosító berendezéseket is a tetőre helyeznénk, ezt gond nélkül megtehetjük a rendszer részeként kínált rögzítő elemekkel. Tévhit tehát, ha ún. könnyű tetőt építünk utóbbiról le kellene mondanunk, sőt van olyan Prefa tetőfedő anyag, amelyre akár utólag pont olyan biztonsággal helyezhetők fel ezek a gyakran nagy méretű elemek, mint az építés fázisában. Végül de nem utolsó sorban válasszunk a Prefa a tetőhöz illeszkedő ereszcsatornái közül, így lesz a kép teljes.

Szükség esetén az egyes anyagok összeillesztéséhez a PREFA munkatársai sokrétű szakmai segítséget kínálnak.

Inspirálódjon a PREFÁVAL!

Új ház építésénél és felújításnál is hasznos segítséget nyújt a PREFA fotómontázs alkalmazása, amellyel otthonára próbálhatja a PREFA homlokzati elemeit!

PREFA Magyarország | PREFA

(Forrás: Szerkesztőség)