Jump to content

Álomcsapda pólóra festve: házi karácsonyi ajándékötlet

2019. 12. 20. 15:00

Unod már a szokásos pizsamákat? Netán hiszel az álomfogó mágikus erejében? Akkor készítsd el saját magadnak, a lehető legegyszerűbb módon.

Az álomfogó, más néven: álomcsapda az észak-amerikai indián kultúrában kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az álomfogó hagyománya az ojibwa törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”

Nos, ha tetszik a minta vagy mágikus tulajdonságára fáj a fogad, akkor készítsd el a kedvenc pólódra. Azt is mutatjuk hogyan, méghozzá real time-ban, részletesen, hogy mindenki követni tudja!

(Forrás: hazesotthon.co.hu;kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)