Jump to content

Tavaszi fűbeindító tippek - 5 jótanács a szép kertért

2019. 04. 12. 15:14

Április. Az egyik legszeszélyesebb hónap: ilyenkor még számíthatunk havazásra, talajmenti fagyokra, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen is az időjárás, a kertek feléledtek, a fák virágba borultak, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek. A STIHL szakértői összegyűjtöttek 5 teendőt, amelyet mindenképp érdemes elvégezni, hogy kertje zöldben pompázzon. (X)

  1. tipp: Hozza formába kerti gépeit!

Tavasszal, az első használat előtt érdemes a kerti gépeket átnézni és a szükséges karbantartási műveleteket elvégezni, hogy a szezont megfelelő felkészültségben várják. A négyütemű benzinmotoros gépek motorolaját ajánlott lecserélni, mert a tél folyamán az olaj kenőképessége csökkenhet. A nyírókések ellenőrzése is elengedhetetlen: a repedezett késeket ki kell cserélni, valamint a csorba, életlen késeket mindenképpen meg kell élezni. A gépekhez illő, megfelelő motorolaj kiválasztásában, valamint a szezon előtti átvizsgálásban, élezésben a STIHL szakkereskedők segítenek. A STIHL akkumulátoros gépek speciális lítium-ionos akkumulátorai helyes tárolás esetén alig veszítenek a töltöttségükből, 0 fok alatt azonban lemerülhetnek vagy akár tönkre is mehetnek. Éppen ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk őket, és az első használat előtt időben töltsük fel azokat.

 

  1. tipp: Metszés és gondos ápolás.

A kora tavaszi munkák első feladatai közé tartozik a száraz falevelek, növényi részek eltakarítása. Vezeték nélküli, beépített akkumulátoros fúvógép segítségével könnyen összegyűjthetjük a gyepről és a bokrok alól a lehullott lombot és a száraz növényi részeket. Nézzük át fáinkat, bokrainkat és az elszáradt vagy elfagyott ágakat vágjuk le. Ugyanígy járjunk el a sérült növényi részekkel is. Az vékonyabb, zöld ágakat könnyen metszhetjük metszőollóval, viszont a vastagabb, elszáradt ágakhoz egy bizonyos vastagság után már akkumulátoros fűrész ajánlott. A könnyű, kábel nélküli, egyszerűen kezelhető STIHL COMPACT akkumulátoros fűrész tökéletes választást jelent a nagyobb kertekben elvégzendő munkákhoz. Ha sövényről van szó, akkor a megfelelő formázáshoz hasznos eszköz a nagy vágásteljesítményű STIHL HSA sövényvágó. Az akkumulátoros technológiának köszönhetően a gépek különösebb előkészületek nélkül azonnal használatba vehetők, rendkívül csendesek, így a szomszédokat sem zavarjuk a kerti teendőink során.

Ahány kerti növény, annyiféle metszési megoldás, viszont egy mindenképpen közös: az utókezelés. A metszés után végezzük el a kora tavaszi lemosó permetezést, így az áttelelt kártevőket, kórokozókat még idejében elpusztíthatjuk.

 

  1. tipp: Gyepszellőztetés, igazi wellness a gyepnek!

A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen. A gyepgondozást a fűnyírással kezdjük, amikor már nem fagyott a talaj, és már éjszaka sem várhatók fagyok. A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételét. Ezen kívül akadályozza a szellőzést, így életteret ad a gombáknak és moháknak, amelyek a gyep ellenségei. Ha nem szellőztetjük a gyepet, akkor foltokban elhalhat, ritkulhat, sárgulhat és akár teljesen ki is pusztulhat. A gyepszellőztetést géppel érdemes végezni, lehetőség szerint 15 fok feletti hőmérsékletnél, évente kétszer, tavasszal és ősszel. “A legideálisabb, ha minimum 1 cm mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb 10 nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest” - ismertetik a STIHL szakértői.

 

  1. tipp: Komposztáljunk, amit lehet!

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk. „Persze nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot” – hangsúlyozzák a szakértők.

 

  1. tipp: A falfelületek, kerti bútorok lemosása

Bátran terjesszük ki a tavaszi nagytakarítást a négy falon kívülre is! A szeszélyes időjárás miatt egyre gyakrabban kell kint a kertben és teraszon rendet tenni, amelyet szeretünk a legkisebb energia- és időráfordítással intézni. A STIHL hideg vizes magasnyomású mosói hatékonyan, minden kültéren található felületen alkalmazhatók a kocsibejárótól kezdve a cserepeken át a kerti bútorokig. Segítségükkel élmény lesz lemosni a teraszt, letakarítani a kocsibeállót, vagy éppen átsúrolni a kertibútorokat.  

 

További hasznos tippek és a tavaszi akció részletei: http://www.stihl.hu, valamint a www.stihlnemzedekek.hu oldalon.

(Forrás: Szerkesztőség)