Jump to content

Hangelnyelő anyagot készítettek műanyag palackokból Szingapúrban

2018. 12. 04. 13:05

Újrahasznosított műanyag palackokból ultrakönnyű, hangelnyelő anyagot készítettek szingapúri kutatók, akik azt remélik, hogy új eljárásukkal segíthetik a szeméttelepeket elöntő, az óceánokba dobott műanyag hulladék csökkentését.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan módszert találtak, amellyel a polietilén-tereftalátból (PET) készült palackokból sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthetnek, az anyag alkalmazható lehet szigetelésre, tűzbiztonságra, sőt tengeri olajfoltok eltakarítására is.

A műanyag hulladék újrahasznosítása az egyik legnehezebb feladat – mondta Haj Min Tuong, a egyetem gépészmérnöki karának adjuktusa a Reuters Televíziónak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Program szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag szemetet öntenek az óceánokba, pusztítva a tengeri élővilágot, bejutva az emberi táplálkozásláncba. Öt ázsiai országból – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld – ezen mennyiség mintegy 60 százaléka kerül az óceánokba egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint.

Az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyagból, a PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető a kutatók szerint.

Egyetlen újrahasznosított PET-palackból egy A4-es méretű aerogéllap készíthető. Ha például egyetlen ilyen lapot tüzet fékező vegyszerekkel vontak be, az képes volt akár 620 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállni. Ez hétszer nagyobb, mint például a tűzoltók ruhájához használt termálbélés, viszont súlya csupán annak tíz százaléka.

Épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas az anyag, valamint jó olajfoltok tisztítására és maszkokban szén-monoxid csillapítására.

Az anyag szabadalmaztatása folyamatban van, a kutatócsoport keresi az együttműködő partnereket tömeges gyártására. Egy négyzetméternyi, egy centiméter vastag lap előállítása kevesebb mint 10 szingapúri dollár (mintegy 1800 forint).

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)