Jump to content

Okostégla, okosotthon- így kell kezdeni az okosotthon építését

2017. 05. 23. 15:05

Az intelligens lakóhelyek alapját azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, melyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben.

 

Az álomotthon megtervezésekor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen fontos döntést kell meghoznunk akkor, amikor kiválasztjuk a szükséges építőanyagok hosszú sorának egyik legelső elemét, a téglákat.

Többnyire csak kiválasztunk egy alacsonyabb árkategóriás falazási rendszert és máris gyors léptekkel haladunk tovább a látványosabb elemek, így például a burkolóanyagok és a szaniterek felé.

Ezen a ponton dönthetjük romba az intelligens otthonokról szőtt terveinket.

A Lechner Tudásközpont felmérése szerint a tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások – egész pontosan 2016-ban 140 ezer lakóingatlan kevesebb, mint 20 százaléka kapott korszerű vagy annál jobb osztályzatot.

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a falszerkezet hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen télen a nem megfelelő rendszer miatt. Figyelembe véve azt, hogy a téglák csupán a teljes házépítés költségeinek 4-5 százalékát teszik ki, feltétlenül szükséges a megfontolt, szakértői ajánláson alapuló döntés meghozatala és a minőségi alapanyagok választása.

okosteglak2

Az úgynevezett U értékük alapján könnyedén összehasonlíthatók a téglák – ez az a mérőszám ugyanis, ami megmutatja az egyes építőipari anyagok hőszigetelő képességét.

Az okostéglák akár 50 százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaikhoz képest. A Wienerberger falazóelemeihez például a legújabb fejlesztésen alapuló ragasztóhabarcs és ragasztóhab is társul, így biztosítják a minden eddiginél jobb hőszigetelést.

Különlegesnek számítanak a Bakonytherm ZajStopp hanggátló falazati rendszerének falazótéglái is, melyek a speciális üregszerkezetük és kitöltő anyagszerkezetük miatt a jelenleg ismert leghatékonyabb hanggátló téglák a világon.

Legnagyobb előnyük, hogy ugyanakkora hangszigetelési érték mellett 10-20 cm-rel keskenyebb falazat készíthető belőle, mint más gyártók kerámia hanggátló tégláiból.

Figyelemre méltó a Leier újításai, az úgynevezett „töltött-tégla” technológiával készült falazóelemek, amelyek üregrendszere kőzetgyapottal vannak kiköltve. Ezek további homlokzati hőszigetelés nélkül is olyan kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, melyekkel akár minősített passzívház színvonalú épületek is építhetők.

A márkás hőszigetelés választása már az első fűtési szezonban eredményt hoz: minimum 3-5 százalékos rezsicsökkenéssel is járhat a korábbi költségeinkhez képest.

Törvényi szabályozás rögzíti, hogy Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu| Kép: pixabay.com)