Jump to content

Hogy lesz a gördeszkából autókormány vagy spirálfüzet?

2017. 01. 13. 17:05

A DIY nagymesterei tudják erre a választ, sőt olyannyira bele is jöttek, hogy Litvániában külön műhelyt hoztak létre a gördeszkából készülő művek elkészítésére. Megdöbbentő, inspiratív és különleges munkákat szemléztünk.

A csináld magad mozgalom egy új válfaja van születőben, ami a Commune DIY (CDIY) névre hallgat, ami egy csapat gördeszka és művészetkedvelő fiatalt takar. A gördeszka és az abból készíthető különféle tárgyak csak egy első pillantásban tűnnek egymástól totálisan eltérőnek, ám ha az ember jobban belegondol az alkotási folyamatba, máris összeegyeztethetőbbnek tűnik a dolog.

Mivel a gördeszka alapanyaga fa, így könnyen megmunkálhatóvá válik, egy deszkás pedig egy tucatot kivégez, mire egy-egy mozdulatot profin elsajátít. A széttört, megkopott, berepedezett gördeszkának pedig nem a kukában a helye. Legalábbis nem a litvánoknál, akik elképesztő műalkotásokat készítenek belőle.

A Commune DIY célja, hogy világszerte megismertesse az emberekkel a gördeszkázást, annak jótékony hatásait és az újrahasznosítás fontosságát. A szervezet szerint körülbelül 14 millióan hódolna bolygó szerte az extrém sportnak, így célközönségük bőven akadna. Számításaik szerint minden nap közel 6 ezer deszka törik el, kerül kukába, ami nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez, hiszen újrahasznosítás helyett a szeméttelepeken rothadnak el.

A Commune DIY pontosan ezt akarja megakadályozni nem rég nyílt workshopjával. A műhely 2014-ben tárta ki kapuit az érdeklődő előtt, és hét hónappal később már új helyre költözött, a hirtelen jött népszerűség miatt.

A közös barkácsolás, ami a természetóvás jegyében zajlik egyben kiváló csapatépítő, és a hovatartozás, kollektív gondolkodás intézményét is erősíti. S azért valljuk be, nem rossz, amit csinálnak. Kreatív, igényes és egyedi darabok kerülnek le a gyártóasztalról, amelyek a lakás vagy épp az autó legkülönfélébb pontjain is használhatóak.

Sőt a szabadban is. Például ki mondhatja el magáról, hogy a deszkás videók rögzítéséhez, egy deszkából készített kameratartóba teszi a GoProját? Nem sokan, leszámítva a litván A Commune DIY tagjait. Ha rendelni vagy érdeklődni támadt kedved, itt megteheted!

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: boredpanda.com)