A hagyományos ajakrúzsban olyan összetevőkkel találkozik az ember, amelyeknek még a nevét sem tudja kiejteni, nemhogy annak pontos hatásáról értesülne. Itt van példának pár nyelvtörő, az egyik neves kozmetikai cég ajakrúzsának tartalma: Propii-parabént ("szimplán" nagyon mérgező), retinil palmitát (terhes nők számára mérgező, bizonyítottan káros hatással bír a szervezetre), metil (kapcsolatba hozható a rák kialakulásával), tokoferil-acetát (mérgező, égési sérülést, felhólyagosodást okozhat). Ezek persze csak a jéghegy csúcsai, csupán ízelítőül osztottam meg a kedves olvasókkal.
A nagy előnye annak, ha mi készítjük az ajakrúzst, hogy ezek nem lesznek benne.
A hozzávalók házi készítésű alaphoz:
- 1 teáskanál méhviasz pasztillák
- 1 teáskanál Shea vaj vagy kakaóvaj
- 1 teáskanál kókuszolaj
Hozzávalók a különböző árnyalatok eléréséhez:
A vörös színárnyalat: 1/8 teáskanál cékla por vagy 1 csepp természetes(!) vörös ételfesték.
Barna/ Sárgásbarna színárnyalat:1/4 teáskanál kakaópor, egy csipet fahéj, vagy a kurkuma, attól függ, milyen árnyalatra vágyik.
Matt hatás: 1/4 teáskanál bentonit agyag.
(Opcionális lehet egy csepp illóolaj, de ez nem kötelező, csupán csak illatossá teszi.)
Elkészítése:
Az alaphoz valókat olvasszuk össze edényben, egy kis vízzel. Mikor már kellőképp összeolvadtak vegye le a tűzről, és a választott színárnyalathoz valókat keverjük lassan hozzá. A kapott egyveleget mixeljük át még egyszer, majd a kapott masszát töltsük bele egy már elhasználódott ajakrúzs fiolájába. Tedd fél órára a hűtőbe.
Ezután használatra kész!
További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!