Jump to content

Könnyed kényeztetés: kandírozott rózsaszirom házilag, és rózsaszappan

2017. 01. 05. 17:05

Süteménybe, asztaldísznek vagy franciaágyba is beillő darab a kandírozott rózsaszirom, amihez a komoly és melós hangzásával ellentétben, porcukor és tojásfehérje kell. Ugye, hogy még a boltba sem kell leugrani?

Egy unalmas, hideg délutánon a pub sem tűnik olyan csalogatónak, sem a belvárosi vacsora, ha jobb híján tömegközlekedve juthatunk csak el oda. S noha otthon ülni nem a legizgalmasabb, van amikor jólesik. Ilyenkor érkezik el, a csináld magad projektek és a kreatívkodás ideje, amihez akad néhány jó ötletünk!

Kandírozott rózsaszirom

Izgalmasan hangzik, már csak a neve is, elkészíteni pedig szintén jó mulatság. A kerti rózsák és szirmuk pompás ékévé válhat otthonunknak. Kandírozni majdnem olyan egyszerű, mint rózsás szappant önteni. De haladjuk szép sorjában!

A kandírozott rózsaszirom elkészítéséhez csupán néhány dologra van szükség:

- 8-10 szép rózsavirág
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor

Elkészítése

Szedjük le óvatosan a rózsaszirmokat, majd a tojásfehérjét verjük habosra. A szirmokat alaposan kenjük be a tojásfehérjével. Második lépésként jöhet a porcukor: a szirmokat forgassuk a fehér darába, majd tegyük őket egy vágódeszkára, újságpapírra száradni. Időközben néha szórjuk meg még egy kis porcukorral.

Ezzel a technikával gyakorlatilag bármit kandírozhatunk. Nagyon egyszerű!

Rózsás vaníliás szappan

A kandírozáson túl a házi szappankészítéshez is felhasználhatjuk. Egy fárasztó nap végén pedig nincs is jobb érzés, mint saját készítésű, illatos és természetes szappanjainkat használni. Mutatjuk, hogyan csináld!

Amire szükséged lesz:

- shea vajas szappan alap
- szárított rózsaszirmok
- 1-2 kanálnyi vanília kivonat
- műanyag tárolóedényke (de a szilikonos muffinforma is megteszi)

Elkészítése

Fél percenként melegítsd, és olvaszd fel a shea vajas szappan alapot egy hőálló edényben, amíg folyékony nem lesz. Morzsold össze apró darabokra a rózsaszirmokat és add a szappanhoz, a vanília kivonattal együtt. Keverd el, és öntsd a tároló edényekbe vagy a muffonformákba. Várj egy órát, mire megszilárdul a szappan, majd fordítsd ki a formából és már használhatod is a csodás illatú szappant!

A csináld magad ötletek tárháza gyakorlatilag kifogyhatatlan, és egy-egy unalmasnak ígérkező délutánt is fel lehet dobni vele, sőt! A kreativitás jót tesz az önbecsülésnek és a flow élményt is átélhetjük közben. Feltöltődni, és közben alkotni pedig csodás párosítás, s amint rákapsz a DIY életérzés ízére, még a bögrédet is te magad fogod készíteni!

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)