Jump to content

Az aszfalt, ami úgy szívja be az esőt, akár a homok

2015. 10. 15. 19:00

A briliáns fejlesztés a Lafarge Tarmac cég nevéhez köthető, akik a különleges burkolattal forradalmasíthatják az útépítést.

A Lafarge Tarmac által létrehozott Topmix Permeable névre hallgató aszfalt pillanatok alatt eltünteti a burkolat felszínéről a nedvességet, és az intenzív esőzések során is képes másodpercek alatt elvezetni a vizet.

Az aszfaltban lévő kövek között rések vannak, emiatt gyorsan eljut a kopóréteg alatti vízelnyelő rétegig a nedvesség. Olyan gyorsan folyik át rajta a nedvesség, hogy képtelen a megfagyásra.

Az újgenerációs aszfalt több részről is hasznosnak tűnik. Egyrészről a vízelvezetés miatt az utak felülete cseppmentes marad, így télen sem kell attól tartani, hogy tükörjég, fagyás keletkezne a felszínén. Másrészről nem kell többé tartani a felni szaggató csatornafedőkről, mivel a speciális vízelvezetésnek köszönhetően nincs rá szükség. A Topmix Permeable 600 liter/1perc/ nm2 hatékonysággal vízmentesíti az utakat.

A cég látványos videóval mutatja be az újgenerációs aszfaltot: 4000 liter vizet öntenek a felületére egy perc leforgása alatt. A meglepő, hogy tényleg elnyelte.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: hzcdn.com)