Jump to content

Csináld magad: Színezett üvegek

2015. 07. 02. 17:00

Ha amúgy is szeretsz régi palackokat vagy befőttesüvegeket lakásdekorációs célokra használni, jó ha tudod, hogy azokat könnyedén színezni is lehet. A művelethez mindössze 3 összetevőre van szükséged, és máris készítheted a színes üvegeket!

Víz és ételfesték szükséges, eddig rendben van. Az igazán szép hatáshoz nagyobb hobbiboltokban kapható úgynevezett dekupázs-ragasztóra lesz szükséged (angolul mod podge), mely vízhatlanná teszi az anyagot, amivel dolgozol.
Ha minden megvan, nincs más dolgod, mint 3 teáskanálnyi vizet felmelegíteni mikróban, majd hozzáadni a kiválasztott ételfestéket és jól elkeverni. Ezek után jöhet bele fél csészényi dekupázs-ragasztó.

Figyelj, hogy nagyon jól keverd el ezt is, egészen addig, amíg teljesen sima, buborékmentes anyagot kapsz. Ezt öntsd bele a színezni kívánt üvegekbe, lögyböld meg, hogy mindenhova jusson a festékből, majd öntsd ki a felesleget.
A színárnyalatokkal játszhatsz, hiszen minél több festéket öntesz a vízbe, annál élénkebb színt kapsz. Érdemes a világosabb árnyalatokkal kezdeni és haladni az egyre sötétebb felé.

Először szárítsd az üvegeidet fejjel lefelé alufóliára és törlőkendőre fordítva, majd ha kicsöpögött az összes felesleges zselé, fordítsd meg és szárítsd további 5 percig. Végezetül kapcsold be a sütődet 170 fokra, és a legalsó szintre állítsd be az üvegeidet, amíg kívül-belül meg nem száradnak. Vigyázz, az üveg forró lesz, ezért használj kesztyűt!

Csodaszép, opálos, színezett üvegeket kapsz így, melyeket lakásdekorációs célra is felhasználhatsz. Nem baj, ha nem tökéletes a színeloszlás, pont ettől lesz eredeti!

(Fotó: curiositaellya)