Jump to content

Házi citrusos tisztítószer

2015. 06. 10. 12:16

A konyhapultok és egyéb konyhai felületetek tisztítására és tisztán tartására, valamint a makacs foltok eltávolítására keresel  vegyszermentes Csak nézz körül a konyhában: két összetevőből te magad is készíthetsz!

A konyhai felületek vegyszermentes tisztítása különösen fontos, hiszen ezeken a pultokon élelmiszert tartunk, evőeszközöket, tányérokat tartunk. Minél kevesebb vegyszer kerül ezekre a felületekre, annál jobb!

Ahelyett, hogy mindenféle kémiai vegyszerrel teletömött tisztítószert vásárolsz, olcsón és egyszerűen készíthetsz házi folteltávolítót: használj citrom és narancshéjat, valamint ecetet.

Két csészényi narancs- és citromhéjat tegyél egy lezárható üvegedénybe, például befőttesüvegbe. A gyümölcsből csak a héja kell, úgyhogy egy éles késsel távolítsd el a héj belső részéről a gyümölcshúst. Az üveget töltsd fel ecettel, majd légmenetesen zárd, és egy hűvös, sötét helyen tárold egy héten át.

A citrushéjban limonén található, mely egy természetes tisztító hatással rendelkezi, míg az ecet hatékonyan pusztítja el a baktériumokat savasságának köszönhetően. A kettő együtt hosszan összeérlelve biztonságos, adalékanyagoktól mentes folteltávolító és tisztító vegyületet képez.

A befőttesüvegből töltsd át a sárgás-narancssárgás folyadékot egy permetező üvegbe, és használd bátran konyhai tisztításra. A megmaradt héjakból akár újabb adagot csinálhatsz, miközben a citrusos tisztítószer kiválóan alkalmas fa felületek és fürdőszobai felületek tisztítására is!

(Fotó. popsugar)