A következő zöldségeket és gyümölcsöket használhatod fel festék készítéshez:
- narancshéj és citromhéj a halvány sárga színekhez
- megfonnyadt spenót levele a zöld színhez
- áfonya, szeder és vöröskáposzta külső levelei a kékes lilás színekhez
- hagyma héja a narancs színekhez
Minden színből nagyjából egy csészényi héjra vagy levélre van szükséged ahhoz, hogy megfelelően szaturált színt kapjál. Tedd egy kisebb főzőedénybe a leveleket vagy héjakat, és töltsd meg kétszer annyi vízzel, mint amennyi a színező anyag. Közepes lángon egy órán át gyöngyözve főzd a leveleket és héjakat, hogy megfelelő színezéket kapj. Miután lehűlt, töltsd át befőttesüvegekbe vagy nem sajnált műanyag tálkákba a festéket, és kezdődhet a festés!
Ha hosszan tartó textilfestéket akarsz kreálni, a gyümölcs alapú festékekhez használj negyed csésze sót és 4 csésze színezett vizet, a zöldség alapú festékekhez pedig egy csésze ecetet és 4 csésze színezett vizet.
Ezekbe a folyadékokba áztasd a színezni kívánt textilt, majd forrald egy órán át. Ha kihűlt, öblítsd ki az anyagot hideg vízzel, majd várj, amíg eléri a természetes színét.
(Fotók: popsugar)