A piacon ugyanis úgy vásárolod meg a tököt, ahogy az megtermett a földön: sárosan, koszosan. Ha meg is tisttítod őket, akkor is számolnod kell azzal, hogy előbb utóbb elvesztik a színűket, elkezdenek fonnyadni, esetleg penészedni, rohadni.
Íme egy jó módszer, hogyan konzerváld a dísznek szánt tököt:
- Először mosdasd meg meleg vízbből, mosogatószerből és egy csésze hipóból álló keverékben, szigorúan gumikesztyűben! Távolísd el a koszt és a sárt róla.
- Hagyd teljesen megszáradni.
- Végül pedig fújd be színtelen akril fényesítő spay-vel (matt vagy csillogó, ezt te döntöd el), hogy igazán szép legyen.
Így sokáig eredeti fényében és pompájában fog maradni a tök, és nem kell aggódnod a természetes fonnyadástól, rothadástól, kellemetlen szagoktól és foltoktól.
(Fotó: rsvpdesignservices.com)