Jump to content

Préselj virágot

2014. 08. 15. 17:16

Ha hidegebb hónapokra is szívesen magaddal vinnéd a nyár érzését, érdemes virágot préselni. Ha gyerekeid vannak, előbb-utóbb úgyis belefutsz a projektbe, hiszen általános iskoli biológia órára kötelező préselt növény gyűjteményt készíteni. Ám néhány szép préselt virággal diszítheted a lakásod is!

A préselésnél fontos, hogy teljesen ép és tökéletesen száraz növényeket szedj. Variálj, ne csak egyféle virágot vagy levelet gyűjts. Ügyelj a mennyiségre is, hiszen minél több virágból választhatsz otthon, annál szebb lesz a dekoráció.
Fontos, hogy újságpapírok közé helyezd a préselni kívánt virágokat, mert ez a papír fogja kiszívni belőlük a maradék vizet. A kilapított (esetleg közepes hőfokon óvatosan két papír között kivasalt) virágokkal teli újságpapírt tedd egy nagy könyvbe, majd a legsúlyosabb könyveid közül építs egy tornyot a lakás egy száraz és meleg zugába.

Ekkor jön a türelemjáték, hiszen a jó préseléshez akár hetekre is szükség lehet. Ám meggyorsíthatod a folyamatot, ha itatóspapírral minden oldalról befedve rövid időre beteszed a virágokat a mikróba közepes erősséggel melegítve, vagy használat után a még meleg sütőbe teszed a préselendőket.

Ha kész, óvatosan szedegesd elő a gyűjteményedet, ragaszd fel a kitalált kompozíciót egy jó minőségű, merített papírra, és keretezd be. Használhatod könyvjelző, vagy saját készítésű üdvözlőkártya készítéséhez is!
Ha ügyesebb vagy, díszítheted vele a gyertyáidat vagy akár lámpabúráidat.



(Fotók: pinterest.com)