Jump to content

Hogy éld túl az allergiaszezont? Van 3 tuti tanácsunk!

2018. 04. 24. 09:00

Kiütések, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, ekcéma. Az allergiaszezonban bizony gyakran látott vendégek, de szerencsére egy kis odafigyeléssel és némi változatos étrenddel hamar felülkerekedhetsz rajtuk.

A pollenszezon minden allergiás rémálma, nem véletlenül, hiszen a heteken át tartó nátha-szerű tünetek senkit sem kímélnek. Idén a szokásosak mellett egy új allergén is megjelent a levegőben: a komlógyertyán pollenje. Bár ez a növény Magyarországon nem őshonos, a kertészetileg telepített fák miatt előfordulhatnak miatta tünetek.

Noha a fű nyírásával, a kert gondozásával hatékonyan védekezhetnek az allergiások, ez mégsem elegendő.

Vitaminok, finom falatok

Egyes vitaminok, ásványi anyagok allergiaellenes hatásukról is ismertek. Mindközül a C-vitamin a leghatékonyabb hisztamingátló, ami a tünetekért felelős vegyület.

Az allergiás tünetek enyhítését a C-vitamin megsokszorozásával érheted el, ami annyit tesz, hogy a reggeli menüdbe építsd be néhány szem narancsot, epret és citromos üdítőket. Ezzel máris sokat tettél azért, hogy könnyebben induljon a nap.

A C-vitamin mellett a Kalcium is létfontosságú ilyenkor, mert ezek egymás hatását fokozzák. Miben van a legtöbb kalcium? A szezámmagban, mákban, mandulában, petrezselyemben és tejtermékekben.

Szintén rendszeresítsd az allergiaszezon ideje alatt az E-vitamin tartamú ételeket is, mert utóbbi a nyálkahártyák és a bőr egészségéért felelősek. Elsődleges E-vitaminban gazdag forrás a dió, mogyoró, mandula! Az olajos magvak cinkkel is ellátják a szervezetet, mely szintén fontos sejtvédő és immunrendszer-szabályozó anyag.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)