Jump to content

Miért preferálják a fagyasztott élelmiszert annyian?

2018. 11. 23. 09:05

A témával kapcsolatos legújabb kutatás szerint igen, ugyanis a hidegben tartott ételek sokkal több vitamint, és ásványi anyagot képesek ezáltal megóvni. Egyszerűen beléjük fagy a hasznos tápérték.

A The Love Your Freezer kampány alkalmával került sor a felvetés helytállóságának alaposabb vizsgálatára. A cél az volt, hogy bebizonyítsák az idegenkedő fogyasztók számára azt, hogy a mirelit ételek, egyes esetekben jobbak lehetnek, mint a frissen vásárolt társaik. A szakértők több más mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy nem azért néznek ki olykor nem túl bizalom gerjesztően a mirelitek, mert romlottak lennének, hanem azért, mert az ételekben található víztartalom kristályosan fagy össze, ami olykor furcsa kinézetet kölcsönöz az adott kajának.

A fagyasztott ételek sokkal tovább maradnak tartósak (mily meglepő), illetve több tápanyagot képesek megtartani. Ez annak köszönhető, hogy nem indulnak be az erjedési folyamatok. Egy három napig levegőn hagyott zöldség/gyümölcs C-vitamin tartalma, 80%-kal csökken, ellenben a mirelitre tett társa a 100%-os tápanyagtartalmat öt nappal tovább tartalmazza.

A szakértői vélemény szerint, a mirelit ételek is annyira károsak az egészségre, mint a friss társaik, azaz semennyire.
Az egyedüli veszélyforrást, a mikrós felolvasztás jelentheti, mert a hirtelen kieresztés során az étel állaga és íze is megváltozhat. Helyette érdemes, először hideg vízben ázni hagyni pár óráig, majd meleg vízben folytatni a procedúrát.
Összegezve a tanulmányt kijelenthető, hogy a fagyasztott ételek több tápanyagtartalommal bírnak (állítólag), viszont a lehűtési folyamat megváltoztathatja az étel struktúráját és ízét.

 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)