Jump to content

Jövőre is erős ingatlanpiacot vár a Duna House

2018. 12. 12. 12:00

Jövőre is erős ingatlanpiac várható, a forgalom bővül, az árak tovább nőnek a Duna House előrejelzése szerint.

Az ingatlanközvetítő társaság keddi közleménye szerint az építkezések kifutásától függően 15-20 ezer új lakást adhatnak át jövőre, a használt ingatlanokkal együtt 160-180 ezer adásvétel várható 2019-ben. Az áremelkedést országosan 8 és 12 százalék közé, Budapesten 10-15 százalék közé várják, az új lakáscélú hitelek volumenében 20-30 százalékos bővülésre számítanak.

A közlemény szerint az egyre rövidebb értékesítési idő arra utal, hogy az ingatlanok drágulása egyelőre nem mérsékli a forgalmat. Idén a panellakások körülbelül két hónap alatt, míg a téglaépítésűek 3-4 hónap alatt keltek el a legfrissebb adatok szerint - írták.

A Duna House idén 160 ezer körüli tranzakciót vár az ingatlanpiacon, de hozzátették, hogy a forgalom növekedését kissé visszafogja az új építésű projektek csúszása. A január és november közötti időszak forgalma ennek ellenére 3 százalékkal haladta meg a tavalyit, ezért éves szinten idén is új ingatlanpiaci rekord születhet - jegyezte meg a társaság elemzési vezetője a közlemény szerint. Benedikt Károly hozzátette, hogy a használt tégla- és a panellakások átlagára között évről évre kisebb a különbség, vidéken már majdnem azonos.

Az éves áremelkedés idén 10 százalék körüli lehet országos átlagban, de a fővárosban ennél jóval nagyobb a drágulás - olvasható a Duna House közleményében.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)