Jump to content

Alig penészes falatok: enni vagy nem enni?

2017. 09. 09. 15:00

Van, amikor csak a párizsi széle fehéredett meg egy kicsit, és a lekvárnak is csak a tetején van a penész… De vajon elég, ha eltávolítjuk azt?

Nem szerencsés dolog, ha már felütötte fejét a konyhában vagy hűtőben a penész. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, azonban választ ad a nagy kérdésre, miszerint szabad-e elfogyasztani az alig penészes ételt, miután eltávolítottuk azt a felületéről.

Nem enni

Ha penészes ételt/élelmiszert találsz a konyhában:

- ne szagolgasd a penészes terméket, mert légzőszervi problémát okozhat
- ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, zacskóban lezárva dob ki
- tisztítsd meg és a háztartásban használatos készítménnyel fertőtlenítsd a helyet ahol a penészes élelmiszert tároltad
- ellenőrizd a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e

2014 elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a PontVelem.hu-val együttműködve közel 3000 általános iskolás gyereket (6-14 éves) kérdezett meg az élelmiszerbiztonságról. A felmérés kitért a penészes lekvár fogyaszthatóságára is. A gyerekek 31,4%-a a rossz választ jelölte meg: ehető, de előtte el kell távolítani a felszínéről a penészt.

A résztvevők 5% úgy vélte, magával a penésszel nincs probléma, hiszen vannak olyan termékek (például sajtok), amelyek kifejezetten penészbevonattal készülnek. A többség (63,6 %) viszont nem ette volna meg a lekvárt. Csecsemőknek, várandós anyáknak, immunszupprimált betegeknek (AIDS, HIV, daganatos megbetegedések, stb.), Candida-fertőzésben, és erős gyógyszeres kezelések (pl. kemoterápia) alatt a friss, zsenge, megbízható élelmiszerek fogyasztása javasolt, a penésszel szennyezett élelmiszerek nem ajánlottak, még a penésszel érő sajtok sem.

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)