Jump to content

Sok veszéllyel járhat, ha a háziállatot vegetáriánus étrendre neveljük

2022. 04. 04. 13:23

Sokan térnek át a húsmentes étrendre, azonban vannak, akik kutyájukat vagy macskájukat is szeretnék átszoktatni. A kis kedvencek vegetáriánus és vegán étrendre való átszoktatása egyre népszerűbb, azonban rengeteg veszélyt rejt, ha nem figyelünk, akkor súlyos károsodást szenvedhet kis kedvencünk.

Sokan lemondanak a húsfogyasztásról és kezdenek vegetáriánus vagy vegán diétába, azonban ezzel együtt sokan szeretnék kedvencük étrendjét is a sajátjukhoz igazítani. De vajon ez biztonságos? – fogalmazott a Live Science.

Egyes háziállatok étrendje átállítható növényi alapúra, ám nem alkalmas mindegyikük számára. Ezentúl figyelembe kell venni kedvencük életkorát és egészségügyi állapotát, egy mindenevő állat számára komplikált az újféle étrendre való átállás, és nagyon sokat árthatunk vele, ha nem megfelelően adjuk neki az ételt.

Lindsey Bullen észak-karolinai állatorvos és állateledel-szakértő szerint az emberek nagy része rosszul állítja össze az új étrendet kedvencének, hiába vezérli őket a jó szándék.

„Úgy gondolom, hogy az ügyfelek egyszerűen úgy érzik, hogy ők jobban össze tudják állítani a saját háziállatuk étrendjét. Valójában ez sajnos nem így van, sokaknak fogalmuk sincs, hogy miket kell latba vetni egy állat étrendjének összeállítása során” – fogalmazott Lindsey Bullen.

A kutyák és macskák által fogyasztott állati fehérjék olyan formában tartalmazzák az aminosavak egy részét, amelyet az állat szervezete könnyen tud hasznosítani, valamint többet tud felvenni, mint ami a növényi fehérjékben van.

A massachusettsi Tufts Egyetem állatorvosi központja szerint azoknál a háziállatoknál, amelyek nem kapnak elegendő fehérjét, súlycsökkenés, izomvesztés, gyengeség, rossz emésztés, sőt, akár folyadékfelhalmozódás is kialakulhat a mellkasukban vagy a hasukban.

A macskáknak különösen nagy szükségük van az úgynevezett taurinra, ami egy aminoszulfonsav, amely a macskák számára nélkülözhetetlen. Esetükben, ha a taurint nem pótolják megfelelően a növényi alapú étrendben, akkor a hiány rossz idegi funkciókat, szívbetegségeket és szaporodási problémákat okozhat.

Lindsey Bullen elmondta, hogy a rossz kalcium-foszfor arány kutyák és macskák esetében is növelheti a csonttörések kockázatát, a kölykök növekedését pedig visszafoghatja.

„A vegetáriánus étrend kivitelezhető kutyák és macskák esetében egyaránt. Ezen kívül a megfelelő vegán étrend kivitelezhető kutyák számára, a macskák esetében azonban nagyon nehéz” – fogalmazott Lindsey Bullen. A macskafélék táplálkozási igényeik nagy része a húsokra jellemző összetevőkhöz kötődik, emiatt a macskáknak sokkal több megfelelő adalékanyagra van szükségük ahhoz, hogy a vegán étrend teljes és kiegyensúlyozott legyen.

Lindsey Bullen azt javasolta, hogy amennyiben mindenképpen szeretnénk háziállatunkat növényi alapú étrendre szoktatni, beszéljük egy szakértővel, aki megtervezi kedvencünk számára a megfelelő és teljes körű étrendet. Az étrend kialakításában fontos szerepet játszik az általános közérzet, az életkor, a környezet és az állat egészségügyi állapota. A szakértő pontos, mindenre kiterjedő étrendet állít össze, melyben az arányoktól kezdve a pontos termékeken és azok összetevőin túl a főzési technikáig minden szerepel.

„A kutyák és a macskák azonban sokban különböznek az emberi fajtól, ezt nem szabad elfelejteni” – hangsúlyozta az állatorvos. Hozzátette, hogy mindig kísérjük figyelemmel háziállatunk szükségleteit, hogy boldogan és egészségesen tarthassuk, melynek a szakemberekkel való együttműködés a legbiztosabb módja.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)