Jump to content

Illatosíts, akárcsak egy aromamester

2018. 04. 28. 16:00

A konyhában jelenlévő kellemetlen szagok, például a vágódeszka vagy hűtőszekrény és egyéb kellemetlen szagforrások, pillanatok alatt semlegesíthetők egy univerzális, minden háztartásban megtalálható dologgal.

A szagsemlegesítés Szent Grálja a szódabikarbóna. Ezzel sokat talán nem is árultunk el, viszont hatékony használatát illetően van egy-két jó tippünk.

A konyhában a hűtő belsejének, vágódeszkának jellegzetes szaga van. A baj ott kezdődik, hogy az ételek is átveszik ezek kellemetlen aromáját, ami nagyban ront az ízvilágon. Ám a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

A vágódeszka szagsemlegesítését a szódabikarbóna pillantok alatt megoldja. Ha egyszerre szeretnéd tisztítani, fertőtleníteni és szagtalanítani, akkor így csináld: keverd össze a szódabikarbónát, a sót és citromot (a citromból elég pár csepp), majd a benedvesített deszkát alaposan kend be vele. Ügyelj arra, hogy a repedésekbe minél több jusson, ugyanis ott rejtőznek leginkább a szag forrásai.

Hagyd húsz-huszonöt percet hatni, majd alaposan forró vízben mosd el. Fontos, hogy mindig hagyd megszáradni, mert így a szagok és a bacilusok sem maradnak életképesek! Ugye, hogy mennyivel kellemesebb a szaga?

A hűtőgép szagsemlegesítése is pillanatok alatt kivitelezhető. Végy egy adag szódabikarbónát, néhány csepp finom illatú illóolajat és vizet keverj úgy össze, hogy nedves homokszerű masszát kapj (ne legyen túl tocsogós, de ne is legyen morzsolhatóan száraz). A masszát adagold műanyag vagy szilikon, esetleg papír muffinsütő tányérkákba, és hagyd kiszáradni 2-3 napon át. Utána vedd ki a sütőformákból és tegyél egyet a hűtődbe. Egy ilyen "szódabikarbóna-süti" akár 30 napig is friss illattal ajándékozhatja meg a hűtődet!

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)