Jump to content

Költözz ide, fizetnek érte!

2015. 09. 09. 16:00

Cserébe semmit nem várnak el, sőt! A célja egyszerűen a kezdeményezésnek annyi, hogy vonzóvá tegye az adott várost, települést, hogy azok ne néptelenedjenek el. A fizetett beköltözés mellett pluszba számos támogatással segíti a letelepedőket.

A fizetett beköltözés először az USA néhány államában terjedt el, majd akkora sikert aratott, hogy lassan bevett szokássá vált. Az indok, amiért ilyen jellegű támogatást adnak a városok: tartanak az elnéptelenedéstől, és később gazdaságilag is megtérül a befektetés.

Az első állam, ami pénzt kínált a beköltözésért Minnesota volt. Fillmore County minivárosa (ami inkább a countryside kategóriát súrolja) az idillikus nevű Harmony mindösszesen 2,93 km² területű, héttel több, mint ezer fő lakja, és igencsak jó lakhatási és életfeltételekkel próbálja csalogatni a költözni vágyókat.

Harmonyban szinte az ingatlanok fele el van öregedve, de a város vezetése nem akarja lebontani azokat, így más megoldás után néztek. Valószínűleg innen jött az ötlet, hogy tizenkétezer dollárt fizet a város azoknak, akik új házat építenek és nem használt ingatlant vásárolnak. Kellemeset a hasznossal. A régi házak megújulnak, vagy az új tulaj lebonthatja saját költségén, helyette felhúzva egy mutatós, városi összkép szépségét emelő házat.

Az akció sikeresen zárult, olyannyira, hogy a rákövetkező évben New Haven, Niagara Falls települése, és további fél tucat városka beszállt a költözőkért folyó harcba. További érdekességeket a témában itt olvashat majd.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: mindtheflat.co.uk)