Jump to content

Ételízesítő, házilag, egészségesen

2018. 08. 08. 09:05

Mi hiányozhatna a konyhájából? Hát a házi ízesítő! Készítsd el egészséges, házi változatban, amitől még istenibb lesz a hétvégi ebéd.

A házilag elkészíthető aromák, háztartási dolgok előnye, hogy úgy és a szerint készítjük, ahogy csak jólesik, tehát adalékanyag és vegyszermentesen, ráadásul a végén a kellemes elégedettség érzet, is elönti az embert, ami az alkotás „mellékhatása”.

Lássuk, mi kell a házi ízesítőhöz:

- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kg vegyes színes paprika
- 40 dkg zeller
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- 2nagy csokor petrezselyem- és zeller zöld

Fontos, hogy az alábbi értékek mind a hámozást, kimagozást követő adatok.

Elkészítése

Daráljuk fel az összes zöldséget (amiből legalább egy tucat befőttesüvegnyi ételízesítő jön ki) és szórjunk rá fél kilogramm durva szemű sót.

Keverjük el alaposan, és hagyjuk pihenni negyed órát, amíg az egyveleg levet enged. Ha megvan, akkor jöhetnek az üvegek.

Válasz minél kisebbet, hiszen minél többször nyitod ki, annál több levegő éri, s mivel tartósítószermentes hamarabb is romlik meg. Kisebb adag, több üveg, hosszabb élettartam.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)